ODENSE: En ny rapport fra Rambøll viser, at der er problemer med sagsbehandling på tværs af forvaltningerne på det specialiserede socialområde i Odense. Både samarbejdet og tilliden mellem ledelsen af de tre forvaltninger, der tager sig af sagerne på det specialiserede område, halter ifølge rapporten.
Rapporten har undersøgt indsatsen på området fra de tre forvaltninger Børn- og Ungeforvaltningen, Beskæftigelses- og Socialforvaltningen og Ældre og Handicapforvaltningen.
'I analysen bliver det tydeligt, at der ikke er en samstemt fælles ledelse på tværs af forvaltningsområderne. Der er ikke mange synlige og tydelige tegn på fælles mening og gensidig organisatorisk tillid på tværs af forvaltningernes ledelser,' lyder det i rapporten.
Kommunen bestilte den eksterne rapport på baggrund af, at kommunen oplevede gentagne udfordringer med budgetoverskridelser og 'manglende sikkerhed i styring af området'.
Forskellige mål i sagsbehandlingen
Derudover konkluderer rapporten, at forvaltningerne mangler en fælles strategi, når sager overgår fra en forvaltning til en anden. Her er der uklarhed og uenighed om, hvilke mål og kriterier de forskellige forvaltninger arbejder efter.
Derudover giver overgangssager problemer både for økonomien og for borgerne i kommunen. Forvaltningerne har nemlig forskellige retningslinjer for, hvornår borgersager skal overgå fra en forvaltning til en anden, og det skaber 'gråzone-sager', hvor der er problemer med at få afklaret, hvor sagerner hører hjemme.
Det giver problemer for borgerne, der oplever, at deres sager står stille, og samtidig bruger kommunen tid og ressourcer på at få afklaret, hvor sagerne skal placeres. I 2019 var der i kommunen 77 af gråzonesagerne.
Udgiftsbehov højere end gennemsnittet
Rapporten peger derudover på, at der er en forskel i, hvor mange penge der er behov for, og hvor mange penge kommunen egentlig bruger. Ifølge rapporten har kommunen et udgiftsbehov på børne- og ungeområdet i 2018, der ligger 9,4 pct. højere end landsgennemsnittet og 15 pct. højere end gennemsnittet på voksenområdet.
På trods af behovet konkluderer raporten, at udgiftsniveauet på det specialiserede område var lavt i forhold til landsgennemsnittet og dermed lavere end behovet. Rapportens konklusioner har vakt røre hos flere politikere i byrådet, skriver Fyens Stiftstidende.
- Det er grelt, og vi får kras kritik. Det er drønærgerligt, for det risikerer at gå ud over nogle unge mennesker. Men formålet med den her undersøgelse har netop været at få nogen udefra til at se på tingene med friske øjne og sætte fingeren på de ømme punkter. Det vigtigste er, at vi nu får sat nogle handlinger i værk, så vi gør det bedre for de unge og de familier, det handler om, siger beskæftigelses- og socialrådmand Brian Dybro (SF) til avisen.
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Nyts artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Nyts artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Nyt
Afvigelse af ovenstående kræver skriftlig tilsagn fra DK Medier.