
At byrådsmedlemmer fra DF ikke mindst i denne periode topper listen over partihoppere, er blevet så landsdækkende et fænomen, at lokalpolitikere på eget initiativ nu omtaler, at de ikke har tænkt sig at forlade det ballade-ramte parti, når de i lokalpressen kommenterer udpegninger til KV21.
Det gælder i Køge, hvor gruppeformand Bent Sten Andersen ifølge Sjællandske igen er blevet partiets lokale spids - vel at mærke på en partiliste, hvor der skal langt flere personlige stemmer til at sprænge rækkefølgen, som partiet har fastsat, end ved sideordnet opstilling.
Bent Sten Andersen understreger i en pressemeddelelse, at hverken han eller Anders Ladegaard Bork kunne finde på at springe til et andet parti, men både synes, partiets politik er den rigtige, og at de har et godt samarbejde. DF har i Køge to udvalgsformandsposter i den ukonventionelle konstituering mellem S, DF, EL og LA, som borgmester Marie Stærke (S) står i spidsen for.
Også i Middelfart er der ifølge Fredericia Dagblad genvalg til DF-spidsen, tidligere politiassistent og bestyrelsesmedlem i Politiforbundet Steffen Daugaard, der nu er ene DF'er i byrådet. Her var der ballade i begyndelsen af perioden, da Anni Tyrrestrup og en gruppe andre gamle DF'ere kom på kant med Daugaard og dele af hans familie, der også er aktive i partiet. Tyrrestrup blev ved den lejlighed løsgænger.
DF er med i den helt brede konstituering bag borgmester Johannes Lundsfryd (S).
I Haderslev har DF en af sine p.t. største byrådsgrupper - på fem. Viceborgmester Jon Krongaard er ifølge JydskeVestkysten genvalgt som spids, og partiet har lokalt besluttet en sideordnet opstilling som ved KV17 - i modsætning til i Køge.
DF-gruppen er i løbet af perioden vokset fra fire til fem, da tidligere LA'er Malene Ravn Neumann skiftede til DF, og partiet er med i den brede konstituering bag borgmester H. P. Geil (V), der består af V, S, DF, LA, R og K.
Krongaard blandede sig på top-5-listen over personlige stemmer ved KV17, hvor S-spidsen Henrik Rønnow toppede med 3.489 foran Geil med 1.997, Børge Koch (R) med 949, Finn Lykkeskov med 918 og så Krongaard med 910.
I Roskilde var der ifølge Roskilde Avis genvalg til gruppeformand og tidligere MF Merete Dea Larsen, der er i spidsen for en tremandsgruppe i byrådet og er med i den helt brede konstituering bag borgmesteren. Tomas Breddam (S) overtog den post, da Joy Mogensen (S) blev kulturminister.
Tidligere har DF peget på lederen af Venstre, der er største borgerlige parti, som ny borgmester, men har denne gang valgt at lade det stå åbent. DF er i øjeblikket i budgetforlig sammen med S og R og har fået betydelig indflydelse, som avisen skriver.
Ved KV17 blev Merete Dea Larsen med 1.654 stemmer nummer tre på listen over personlige stemmer - efter Joy Mogensen (S) med hele 14.961 og daværende V-spids Bent Jørgensen med 2.016 - og foran Lars Christian Brask (V) med 1.087 og Jeppe Trolle (R) med 799.
I Nordfyns Kommune har Jane Yndgaard nu ifølge Fyens Stiftstidende valgt at tage imod udpegning til spids, hvilket hun ikke ville ved KV17. Da blev Peder Svensson spids, men Yndgaard fik ved sit byrådsvalg nummer to langt flere personlige stemmer (462) end Svensson (190).
Begge kom ind i det 25 mand store byråd, hvor Morten Andersen (V) med absolut V-flertal på 13-12 er borgmester på en helt bred konstituering.
Så vidt udpegningerne. I yderligere to kommuner er der nu blæst om, hvem der ender som DF-spids, og to nuværende frontfigurer truer med at forlade partiet.
Også Aabenraa har en femmandsgruppe, hvor veteranen, viceborgmester Ejler Schütt på 75 år, har tænkt sig at stille op som spids endnu en gang. Han er dog ifølge JydskeVestkysten blevet udfordret af Arne Leyh Petersen, formand for teknik- og miljøudvalget. Leyh Petersen er som sådan ikke utilfreds med Schütt, men følger sine egne ambitioner, siger han.
Schütt har tidligere sagt, at han mest hælder til at stoppe, men at der nu er en modkandidat, bestyrker ham i at stille op til opstilling i november. Han havde foreslået Leyh Petersen et glidende generationsskifte efter to år som kompromis og er 'meget skuffet' over, at det ikke blev taget imod.
- Hvis jeg ikke bliver valgt som spids, ved jeg ikke, hvad jeg gør, for jeg er ikke meget interesseret i at arbejde sammen med nogen af dem, der ikke vil have mig som spidskandidat, siger Schütt, der ved KV17 fik ganske mange personlige stemmer: Han blev med 878 nummer tre efter borgmester Thomas Andresen (V) med 5.306 og S-spidsen Karsten Meyer Olesen med 1.434 - og foran Jan Riber Jakobsen (K) med 830 og Christian Panbo (S).
Konstitueringen er her en af de smallere: Bare V-DF, der sammen har 16 ud af 31 pladser. Endnu.
I Skive kommer der også ny DF-spids, da gruppeformand Preben Andersen ifølge Skive Folkeblad stopper efter 12 år i byrådet. Han begrunder det blandt andet med 'for mange personsager omkring min person. Bare der er det mindste, bliver der drejet om på min person, og jeg er jo kun en ud af 27''. Samtidig savner han opbakning både fra sin lokalbestyrelse og fra sit lokalområde.
Han er 'træt af tastaturkrigere' - ikke mindst efter en Facebook-opfordring om boykot af hans købmandsbutik under en lokal bevillingssag. Han overvejer endda at blive løsgænger nu, hvis 'bestyrelsen og jeg ikke kan finde ud af at køre en ordentlig dialog med hinanden indtil næste valg - nu hvor jeg allerede har meldt ud, at jeg stopper'.
Preben Andersen, der også i en periode var medlem af bestyrelsen i KL, blev med 1.084 stemmer nummer tre på top-5-listen ved KV17 efter borgmester Peder Christian Kirkegaard (V) med 4.732 og S-spids Peder Christensen med 2.853 og foran forhenværende borgmester Per B. Jeppesen (Skive-Listen) med 845 og Anders Bøge (SF) med 753. Konstitueringen er den snævrest mulige: V-DF-R, der - endnu - har 14 ud af 27 pladser.
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Nyts artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Nyts artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Nyt
Afvigelse af ovenstående kræver skriftlig tilsagn fra DK Medier.