X

Log ind

Husk kode

Har du glemt din adgangskode?

Foto: Pressefoto, KMD

KL truer med at udelukke KMD fra nye opgaver

IT Indkøb KL

Selskabet har bevidst forsinket leveringen af kommunale støttesystemer, lyder beskyldningen fra KL

Log ind

Det kræver abonnement at læse artikler på dknyt.

Log ind her, eller bestil et prøveabonnement her.

Kundenummer/Email:
 
Kode:
Glemt kode?

Husk kode

eller:
Login ind via Facebook

Debat

Hvordan går det med det kommunale selvstyre, Martin Damm?

Jeg havde været ude at gå en tur langs kysten og i det spæde sollys nydt udsigten til Rubjerg Knude Fyr. Jeg var helt i balance med mig selv og forholdet til det omgivende samfund. Det tegnede til at blive en god dag.

MEN, da jeg lidt senere sad hjemme og hørte nyhedsudsendelsen fra DR 1, så var jeg ved at få morgenkaffen galt i halsen!

Der blev sagt, at formanden for KL, Martin Damm, frarådede kommunerne at lade KMD komme til i udbudsprocesser om IT løsninger i kommunalt regi. Jeg er - som mangeårig kommunaldirektør - ganske uforstående overfor, at en formand for KL kan an befale kommunerne ikke at overholde gældende udbudslovgivning. Det virker populært sagt 'helt ude i hampen' - men det er måske den trend, som KL nu er ved sætte for den kommunale virksomhed.

Jeg var én af mange, der i 90'erne og de tidlige 00'er var kritisk overfor, at man skulle ensrette reglerne for kommunernes engagement med forskellige virksomheder. Navnlig fandt jeg udfordringsretten og de rigide udbudsregler for undertrykkende for det kommunale selvstyre - men jeg vænnede mig nok i en vis grad til det. Men når nu formanden for KL træder frem i offentligheden med synspunkter, der synes langt mere båret af følelsesmæssige relationer end af saglighed i forhold til gældende lov- og regelsæt i vort land, så får min retsbevidsthed et knæk. Beklager, men jeg skuffes.

Inden jeg satte mig til pc'en for at skrive dette indlæg, så tjekkede jeg lige op på den offentlige debat om dette forhold - og må konstatere, at den følelsesmæssige udmelding fra KL’s formand åbenbart er begrundet i, at der er tvister mellem KMD som leverandør og kommuner, regioner og statslige institutioner som partnere. Jeg finder ikke noget mærkværdigt i, at der fremkommer disse tvister. De er en selvsagt en konsekvens af den politik, som Fogh-Regeringen lagde ned over kommunerne fra først i 00’erne og nogle år frem. Man kan ikke sigte mod et konkurrenceforhold mellem udbyder og byder uden, at der nødvendigvis er et forretningsforhold mellem parterne. Det var Fogh-Regeringens ønske... udbudsret, udfordringsret etc.

Så til Martin Damm, formand for KL og valgt på en Venstreliste tilsvarende tidligere leder af Venstre-Regeringen, Anders Fogh Rasmussen vil jeg gerne sige: Kære Martin Damm: Lad være med at klynke. Tag ansvaret for konsekvenserne af din/jeres politik gennem de sidste mange år!

Tidligere kommunaldirektør og direktør i flere kommuner, Bo Andersen

 

Bo Andersen, 24/01/2017 kl. 11.34

Stillinger fra Lundgaard Konsulenterne
Fordi mennesker betyder alt
Stillinger fra dk-job

Se alle aktuelle stillinger

Se hele Agora-debatten
– og deltag i debatten

Fra Twitter
Find din leverandør
Seneste nyt fra dk-portalerne

dknyt er leverandør af nyheder, baggrund, debat og information til kommunale, regionale og andre offentlige beslutningstagere. Læs mere