X

Log ind

Husk kode

Har du glemt din adgangskode?

Statslig regnemodel skal til serviceeftersyn

Økonomi IT

Log ind

Det kræver abonnement at læse artikler på dknyt.

Log ind her, eller bestil et prøveabonnement her.

Kundenummer/Email:
 
Kode:
Glemt kode?

Husk kode

eller:
Login ind via Facebook

Debat

Afgørende at velfærdseffekter indregnes

Det er godt, at finansministeriet tager initiativ til at revidere regnemodellerne. Det har vi længe efterspurgt. Det er jo i sig selv en erkendelse af, at regnemetoderne ikke er støbt i beton, men kan udvikles og forandres, så de kommer mere i overensstemmelse med virkeligheden. Det er meget positivt.

Det er helt afgørende, at der i forbindelse med revisionen rettes op på et af de mest afgørende problemer i de nuværende regnemodeller, nemlig at man slet ikke tager højde for de positive økonomiske effekter af investeringer i velfærd.  

Som også de økonomiske vismænd påpegede i deres seneste rapport, så er det et problem, når man indregner eventuelle positive effekter af at sænke skatten, men ikke indregner de negative effekter der kan følge af et lavere offentligt forbrug.  Det betyder, at vi får et helt skævt billede af effekterne af forskellige politiske tiltag.  

I et land som Danmark hvor vores velstand i meget høj grad er skabt på ryggen af et stærkt velfærdssamfund, nytter det jo ikke noget, at offentligt forbrug på fx uddannelse, børnehaver eller hospitaler bare regnes som en udgift. Det er jo oplagt, at disse investeringer er med til at danne grundlag for velstandsskabelsen.

Nu er det jo højre-regeringen, der har nedsat den nye arbejdsgruppe, og man kan derfor godt frygte, at der er en politisk bias i kommissoriet. Hvis det lykkes at få flertal for en ny regering efter et valg, vil det være et hovedkrav for Enhedslisten, at vi får udviklet regnemodeller, som tager højde for de positive økonomiske effekter af investering i velfærd.

Pelle Dragsted, finansordfører, Enhedslisten

 

Pelle Dragsted, 10/02/2017 kl. 12.43

Stillinger fra Lundgaard Konsulenterne
Fordi mennesker betyder alt
Stillinger fra dk-job

Se alle aktuelle stillinger

Se hele Agora-debatten
– og deltag i debatten

Fra Twitter
Find din leverandør
Seneste nyt fra dk-portalerne

dknyt er leverandør af nyheder, baggrund, debat og information til kommunale, regionale og andre offentlige beslutningstagere. Læs mere