X

Log ind

Husk kode

Har du glemt din adgangskode?

Indlæg

 • 120 pct. stigning i genoptræningsplaner!

  Simon Brandt 
  17/02 kl. 15.34

  Siden 2008 er antallet af kommunale genoptræningsplaner steget fra 70.000 til 155.000 i 2016 (jvf. eSundhed.dk) og tendensen er ikke aftagende. Den demografiske udvikling vil nemlig de kommende år lægge et yderligere økonomisk pres på området.

  Den største udfordring er ikke kvaliteten af det store arbejde, som fysio- og ergoterapeuter udfører hver dag, men manglende motivation hos borgerne når de skal træne i eget hjem.

  Det er nemlig i langt de fleste tilfælde ikke den ene gang i ugen – eller måske to gange, som gør at fru Hansen kommer hurtigst muligt igennem genoptræningsforløbet. Det der i virkeligheden har betydning, er om hun følger de træningsplaner det sundhedsfaglige personale giver hende  (Jack K, McLean SM, Moffett JK, Gardiner E. 2010) – og det gør de, selvom det ikke er med ond vilje, ikke i dag.

  Op til 70 pct. følger ikke træningsplanen
  Studier  (Beinart NA, Goodchild CE, Weinman JA, Ayis S, Godfrey EL 2014) viser at op til 70 pct. af de borgere der får en genoptræningsplan med hjem, ikke følger den! - Et dilemma de fleste fysio- og ergoterapeuter er klar over, men hidtil intet har kunnet gøre noget ved. 'Compliance' – ordet alle snakker om, skriver om og spekulerer på, det er den Gordiske Knude indenfor faget. Desværre er det i dag blevet stiltiende accepteret at 'sådan er det bare'.

  Minimum 10 pct. af kommunens træningsplaner burde være digitale
  En digital træningsplan sikrer at borgeren følger fysioterapeutens vejledninger. Det burde ikke kræve den store lommeregner at regne ud, hvad det betyder for kommunekassen. Kliniske studier viser derudover at borgere der anvender digitale træningsplaner i signifikant højere grad fortsætter træningen efter kommunens tilbud ophører (Jakobsen, Ravn P. 2016). Det giver hurtigere rehabilitering og færre genindlæggelser.

  Sund vækst
  Når borgeren får en digital træningsplan, på mobilen eller pc’en, føler de et større ansvar – fysioterapeuten er nemlig tættere på en tidligere, og 'passer på'  borgeren under træningen fortæller studierne. Samtidig modtager fysioterapeuterne resultaterne digitalt, og kan følge med i udviklingen.

  Men udbredelsen af digitale træningsplaner kræver et politisk fokus – til gengæld vil det kunne betale sig at være ude rettidigt. Borgerne er nemlig parate og det samme er teknologien. 

  Den er både klinisk dokumenteret, effektevalueret og blevet registreret som medicinsk udstyr.

  Simon Brandt

   

Stillinger fra Lundgaard Konsulenterne
Fordi mennesker betyder alt
Stillinger fra dk-job

Se alle aktuelle stillinger

Se hele Agora-debatten
– og deltag i debatten

Seneste nyt fra dk-portalerne

dknyt er leverandør af nyheder, baggrund, debat og information til kommunale, regionale og andre offentlige beslutningstagere. Læs mere

1.9938 s.