X

Log ind

Husk kode

Har du glemt din adgangskode?

Indlæg

 • Hvorfor ender det altid i et hundeslagsmål?

  Jørgen Gaarde og Uffe Jensen 
  16/03 kl. 10.45

  Jyder mod københavnere. Udkant mod storbyer. Fattige mod rige. Kommunerne står tilsyneladende i kø for at argumentere for, hvem det er mest synd for. Svaret er, at det er synd for Danmark! Det er synd for fællesskabet og alle os, der lever i det fællesskab! 

  Ja, vi taler om det kommunale udligningssystem. Et system, som de færreste borgere kender til, men som fordeler milliarder af kroner imellem landets kommuner. Et system, der har til hensigt at skabe nogenlunde ensartede økonomiske vilkår for, at kommunerne kan tilbyde borgerne nogenlunde samme serviceniveau, uanset hvor man bor. En hensigt, som systemet desværre ikke lever op til. 

  Så langt kan de fleste blive enige. Derefter starter det fordelingspolitiske hundeslagsmål desværre – hvem skal have mere, og hvem skal have mindre? Men slagsmål resulterer sjældent i konstruktive løsninger. Det bringer os ikke videre! 

  Dét, vi har brug for, er en diskussion om, hvordan vi helt grundlæggende får et bedre – og mere gennemskueligt - udligningssystem, der lever op til den oprindelige hensigt. Et system, der baseres på objektive kriterier, som bedre afspejler de reelle forskelle i indtægtsgrundlag og udgiftsbehov i alle landets kommuner – det gør de ikke i dag.

  Vi er seks østjyske Kommuner, der siden 2008 har analyseret systemet grundigt. Vi har saglige og dokumenterede argumenter, som vi meget gerne bidrager med i håbet om at finde en rimelig løsning. Andre kommuner har andre argumenter. Sådan er det. Lad os alle bidrage. Men lad os først og fremmest blive enige om, at der er brug for en grundig revision af udligningssystemet. Det vil være første skridt mod en løsning. 

  Derfor har vi set meget frem til det aktuelle topmøde i Kommunernes Landsforening i Aalborg, hvor landets 98 kommuner har taget hul på den svære – men nødvendige – snak om udligningssystemet. Her bliver det gjort klart for de ansvarlige politikere på Christiansborg, at der skal ske noget. Vi skal have en rimelig udligning. Nu!

  Borgmester i Skanderborg Jørgen Gaarde (S) og borgmester i Odder Uffe Jensen (V) - på vegne af samarbejdet RimeligUdligning.nu

Stillinger fra Lundgaard Konsulenterne
Fordi mennesker betyder alt
Stillinger fra dk-job

Se alle aktuelle stillinger

Se hele Agora-debatten
– og deltag i debatten

dknyt er leverandør af nyheder, baggrund, debat og information til kommunale, regionale og andre offentlige beslutningstagere. Læs mere

2.141 s.