dkmedier
dkindkob
dknyt
dksocial
dksundhed
doi
doi
René Schütze, Ritzau Foto.

Borgmester-modregning vil koste en enkelt pct. af samlet indtægt

ANALYSE Borgmester-lønstigning pr. nytår opvejer næsten helt den modregning af eksterne vederlag, som Aalborg-borgmester Thomas Kastrup-Larsen (S) har foreslået. Og modregning er forbudt, så det er de eksterne, der skal stoppe med at betale
2. MAJ 2017 11.10

AALBORG: Borgmester Thomas Kastrup-Larsens (S) angreb på fraværet af et modregningsprincip for borgmesterlønnen kommer til at koste ham en enkelt procents indtægtsnedgang.

Samtidig med hans bebudede farvel til eksterne bestyrelsesformandsvederlag for i alt 278.569 kr. er der pr. nytår sket en forhøjelse af hans faste borgmesterløn på 263.032 kr., så det reelle minus bliver på 15.537 kr. Småpenge i sammenligning med 2016-indtægten på 1.430.830 kr. og en 2017-indtægt uden eksterne vederlag på 1.415.293 kr.

For pengene har Thomas Kastrup-Larsen gennem hele sidste uge dels fået ubetalelig positiv medieomtale, dels fået udstillet et af de fravalg, der blev truffet, da Vederlagskommissionens anbefalinger blev omsat til realpolitik.

Vederlagskommissionen foreslog en lønstigning på 31,4 pct., til gengæld skulle det være slut med eventuelle ekstravederlag fra forskellige instanser, som et byråd kan placere sin borgmester i. Altså dobbeltgevinst til borgmestrene, og for at lægge modregningsideen helt død blev det udtrykkeligt fastslået, at 'enhver er forpligtet til at modtage de ydelser, der tilkommer den pågældende' (vederlagsbekendtgørelsens paragraf 32).

Så uanset hvad Thomas Kastrup-Larsen eller andre måtte have af ønsker, er det ikke et frit valg, om man vil modregne i borgmesterlønnen. Det kommer ikke til at ske. Ikke på den måde, og derfor var Aalborg-borgmesterens forslag og magistratens beslutning da også, at 'der igangsættes et arbejde med henblik på udarbejdelse af et forslag til, hvordan Vederlagskommissionens anbefalinger vil kunne følges i Aalborg Kommune'.

Poster uden løn
- Jeg vidste godt, at direkte modregning ikke kunne komme på tale. Det er derfor, det er formuleret på den måde i stedet for en direkte beslutning af noget, der ikke kan lade sig gøre, siger Thomas Kastrup-Larsen til dknyt.

I stedet kan en de facto modregning udmøntes ved, at de eksterne bestyrelser ikke udbetaler vederlag til borgmesteren. Thomas Kastrup-Larsen er bestyrelsesformand i Aalborg Havn, Nordjyllands Trafikselskab og ejendomsfonden Novi, så øvelsen kommer til at gå ud på, at disse instanser i deres vedtægter får indskrevet, at en lønnet post ikke er lønnet, hvis det er en borgmester, der har den.

- Det er der fortilfælde for, oplyser Thomas Kastrup-Larsen til dknyt og henviser til et selskab med kommunal repræsentation, som i sine vedtægter har en bestemmelse om, at hvis bestyrelsesformanden er en rådmand, skal der ikke ydes vederlag for posten. En langt enklere løsning ville være, at borgmesteren simpelthen overlader de lønnede poster til nogle andre, men det afviser Thomas Kastrup-Larsen med det ikke overraskende argument, at han har posterne for indflydelsens skyld, og fordi de er vigtige for hans virke som borgmester.

En handelsvare i konstitueringsnatten
Da Vederlagskommissionen foreslog den modregning, som altså ikke blev til noget, var den almindelige mening, at borgmestre ved kommende konstitueringer ville være mere tilbøjelige til at bruge lønnede eksterne poster som en handelsvare over for andre i stedet for at tage dem selv. Om der i konstitueringsnatten efter KV17 kan ske noget lignende selv uden modregningen, men alene fordi borgmesterlønnen er steget så markant, er en overvejelse, som Thomas Kastrup-Larsen ikke vil gå ind i.

- Det foregår ikke på den måde i Aalborg Kommune, og jeg vil ikke spekulere i, hvad der sker i andre kommuner, siger han til dknyt.

Når modregningsspørgsmålet netop nu er bragt i spil, og når det netop blev Thomas Kastrup-Larsen, der gjorde det, så skyldes det, at Aalborg-borgmesteren i en opgørelse i Jyllands-Posten blev udråbt til at være den højest lønnede borgmester af alle. En titel, som var velegnet til at fjerne fokus fra politikken og dreje den over på aflønningen, men også en reaktion, der var velegnet til at gøre den negative opmærksomhed positiv.

 

Thomas Kastrup-Larsens samlede indtægt i 2016 var ifølge Aalborg Kommune 1.430.830 kr. fordelt på 840.295 kr. i borgmesterløn, 278.569 kr. i formandsvederlag fra de nævnte eksterne bestyrelser og 311.966 kr. for forskellige poster i KL-regi. Det er alene de 278.569 kr. fra  eksterne bestyrelser, der er i spil, idet Vederlagskommissionens modregningsanbefaling udtrykkeligt undtog netop KL-vederlag fra sit forslag om modregning.

 

Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.

Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Nyts artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.

Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Nyts artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Nyt

Afvigelse af ovenstående kræver skriftlig tilsagn fra DK Medier.

https://www.dknyt.dk/artikel/borgmester-modregning-vil-koste-en-enkelt-pct-af-samlet-indtaegt

GDPR