dkmedier
dkindkob
dknyt
dksocial
dksundhed
doi
doi
Mads Claus Rasmussen, Ritzau Scanpix

Dybblå intro til tre røde taler, alle uden bitterhed og sure miner

OVREFRA Alle ser frem til en rød regering. For Liberal Alliances vedkommende dog mest for at kunne sige 'hvad sagde vi'.
15. JUN 2019 7.10

BORNHOLM: Fredagens første partiledertale var blevet ombooket to gange, men endte alligevel på det oprindelige tidspunkt - næsten da, for det var ikke som sædvanligt storesøster Mette Bock, der introducerede 'den store leder', som hun de tidligere år har benævnt Anders Samuelsen. I stedet gik Liberal Alliances nye leder Alex Vanopslagh på scenen uden overhovedet at få sit navn nævnt, selvom udtalen af det har været emne i sig selv, siden længe før han blev valgt ind i Folketinget i sidste uge.

Partiet havde for længst fået tildelt fredag formiddag til sin partiledertale, men i kølvandet på nedsmeltningen ved folketingsvalget gik taletiden i stedet til Nye Borgerlige, og LA blev forvist til søndag morgen, det ultimativt værste tidspunkt for at skrabe et publikum sammen på Folkemødet. Men Pernille Vermunds afbud sendte LA tilbage i varmen, og Alex Vanopslagh kvitterede med en kontant tale, der meget forudseende adresserede - og forhånds-afviste - en god del af de løsningsmodeller, som fredagens efterfølgende partiledere bragt frem i deres taler.

Debutant-usikkerhed var der ingen af, tværtimod så han frem til at der bliver dannet en rød regering, så han kan komme til at sige 'hvad sagde vi', sagde han.

Efter den dybblå intro var fredagens øvrige tre talere netop fra de partier, der vil udgøre eller stå bag eller den røde regering, og den kommende statsminister Mette Frederiksen fik en virkelig varm velkomst af det talstærke publikum.

'Vi ved godt I regner med os', sagde hun under stormende jubel, og selv en forstyrrelse i form af megafonforstærkede tilråb fra en Krøllebølle-udklædt Sjælsmark-demonstrant formåede ikke at ødelægge den gode stemning. Mette Frederiksen var uden tvivl fredagens gladeste partileder, men også den, der gjorde forsamlingen helt alvorsstille med sine bemærkninger om Godhavnsdrengene og andre grupper, som hun vil overbringe en officiel undskyldning som sin første handling, når hun er blevet statsminister.

Humøret var også højt hos Enhedslistens Pernille Skipper, der erklærede de næste fire år 'klimatossernes år, børnenes år, velfærdens år, tryghedens år og mangfoldighedens år'. 'Nu ved vi vi er mange nok', sagde hun triumferende.

Om de igangværende regeringsforhandlinger sagde hun, at der stadig høres snak om alternative flertal, og at det var hendes indtryk at 'Løkke er åben for alle regeringskonstellationer, bare de involverer ham selv'. Men nu er det på tide at sende ham hjem fra festen, så opvasken kan blive taget, sagde Pernille Skipper til forsamlingens bifald.

Mere forsonlig var den sidste af fredagens partiledere, SF's Pia Olsen Dyhr, som hæftede sig ved at selv efter en hård valgkamp kunne man mødes på Bornholm uden bitterhed og sure miner. En særlig dansk kvalitet, mente hun, før hun inviterede publikum med i en drøm om 2030, hvor iPhone er nået til nr. 26 og Margrete Auken efter lange overvejelser har besluttet ikke at genopstille, som hun sagde til almindelig moro.

Hun sagde dog ikke noget om, hvad Karsten Hønge havde besluttet i 2030, for ærindet var naturligvis at udmale, hvordan det nye folketingsflertal kan levere både 'en bedre nutid og en fantastisk fremtid'. Men først skal det nye flertal lige manifestere sig som regeringsdueligt.

Det havde Pia Olsen Dyhr også et bud på: 'Vi kommer alle til at gå på kompromis'. Fredagens mest skudsikre udtalelse.

 

dknyt rapporterer dagligt 'ovrefra'. Læs eller genlæs tidligere klummer:

 

Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.

Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Nyts artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.

Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Nyts artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Nyt

Afvigelse af ovenstående kræver skriftlig tilsagn fra DK Medier.

https://www.dknyt.dk/artikel/dybbl-intro-til-tre-rde-taler-alle-uden-bitterhed-og-sure-miner

GDPR