

GREVE: 64-årige Rigge Nørmark fra Karlslunde har haft fingrene i mange forskellige ting i løbet af sit liv. Både som chef for bykontoret i AirFrance og som frivillig for Greve Kommunes flygtninge.
Ifølge Rigge Nørmark ligger det i danskernes DNA at hjælpe andre mennesker, og det kan man både gøre som frivillig, i en forening eller i byrådet - som hun nu selv er blevet en del af.
Ved KV17 blev hun nemlig valgt ind med 159 personlige stemmer og fik Liberal Alliances ene mandat.
Hvordan blev du politisk interesseret?
- Jeg har altid været ret aktiv - både som tillidsmand for HK, i skolebestyrelser, spejderarbejde og ungdomsafdelingen i den lokale badmintonklub. Så det har altid fascineret mig at være med og være en del af beslutningerne. For nogle år siden gik jeg på efterløn, da min søn blev meget syg, men efter han blev rask, stod jeg jo lidt og manglede noget at lave. Så kastede jeg mig ud i frivilligt arbejde med flygtninge her i Greve. Og det sidste skridt til at gå aktivt ind i politik var jo byrådet. Så da formanden for Liberal Alliance her i Greve ringede og spurgte, om jeg ville stille op til KV17, sagde jeg ja.
Hvad var det så helt præcist, der fik dig til at stille op til kommunalvalget?
- Det var egentlig, at jeg blev spurgt, om jeg havde lyst. Jeg tror ikke, jeg sådan bare af mig selv havde fundet vej til byrådet. Jeg kendte ikke rigtigt den vej, for jeg har jo ikke som sådan været vildt politisk aktiv, selvom jeg meldte mig ind i Liberal Alliance, da det startede op. Dengang hed det Ny Alliance. Der var nemlig endelig et parti, der ville ryste posen og se tingene på en ny måde.
Hvad tænkte du så, da du fik at vide, at du var blevet valgt ind?
- Det kom faktisk lidt som en overraskelse. Vi havde et mandat i byrådet i forvejen, som har siddet der i fire år, og på valgnatten, da klokken var 01 eller sådan noget, så kunne vi jo godt se, at vi ikke fik flere end et mandat. Så jeg sagde ‘Godnat, drenge. Nu går mor hjem i seng’. Og ja, så gik jeg hjem i seng. Så ringede min telefon. Det var formanden. ‘Rigge, du skal nok komme op på rådhuset’, og jeg spurgte jo om, hvorfor. ‘Jamen du har sprængt listen’, svarede han så. Og så fløj jeg afsted, ha ha. Så jeg sidder i byrådet som spritny helt alene, fordi jeg fik dét ene mandat.
Hvordan er det at bevæge sig ind på nyt og ukendt land, nu du er kommet i byrådet?
- Jeg er jo ren novice på det her område, men jeg hænger i hver dag. Men det er skide spændende. Jeg synes, det er sjovt, og jeg får indblik i en masse ting, som man på trods af at have fulgt med, ikke ved så meget om. Men det er lidt sjovt, for som nyvalgt får vi at vide, at vi bare skal spørge, hvis der er noget, vi vil vide. Men når vi så spørger, så spørger vi enten for meget eller den forkerte. Sådan et rådhus har jo sine egne gange og systemer, og dem skal man altså lige lære at finde rundt i!
Hvordan tror du så din hverdag forandrer sig?
- Altså jeg farer lidt rundt fra det ene møde til det andet lige nu, så det kan godt mærkes, at der er kommet lidt mere på programmet. Jeg prøver på at læse op på historier, så jeg forstår, hvad der er sket og hvorfor vi er landet, hvor vi er, så jeg ikke føler mig helt fortabt.
For cirka to år siden hørte Rigge Nørmark om Venligboerne, som hun derefter kontaktede via Facebook. Siden da har hun arbejdet frivilligt med at lære flygtningene om det danske sprog.
- Det startede med, at jeg indfandt mig oppe i sprogcenteret om onsdagen, hvor Venligboerne havde arrangeret sprogcafé. Så var vi nogle frivillige, som sad og snakkede med de flygtninge, som gad snakke med os. Det var dødkedeligt, for det begrænsede altid til kun at sige ‘Dav, hvad hedder du? Hvor kommer du fra? Er du gift og har børn?’ og sådan noget. Der kom ikke ret meget samtale ud af det. Så startede vi et pilotprojekt, der skulle sætte mere gang i samtalen og sproget, så nu er vi fem mennesker, der taler en time fem dage om ugen med den samme flygtning. Det kører i fire uger sådan et sprogprojekt.
Hvorfor fandt du egentlig arbejdet som frivillig spændende?
- Der er nok flere sider af det. Det ene er at gøre noget for sit lokalsamfund, fordi man synes, at man har noget at byde ind med jo. Og det andet er nok sådan en holdning, jeg har, at nogen skal jo gøre det - og det kan lige så godt være mig! Men jeg tror, at frivilligt arbejde er en del af det danske DNA. Altså hvis man kan, så skal man da selvfølgelig hjælpe andre.
Rigge Nørmark står i spidsen for et nyt projekt, der skal få flygtninge i arbejde. Det foregår i et samarbejde med virksomhedskonsulenter.
- Vi er nok fire-fem frivillige, der sidder nede på biblioteket, hvor vi hjælper med ansøgninger og CV’er. Vi prøver at lære dem hele sprogbruget og systemerne på arbejdsmarkedet - altså hvad er ad hoc opgaver, hvad er frokostpauser og sådan. Vi hjælper med alle de der almindeligheder - som så ikke er almindeligheder for dem, kan man sige.
Hvad betyder det for dig at kunne hjælpe folk?
- Det er dejligt at hjælpe folk, der vil hjælpes og kan hjælpes. Men hvis folk begynder at skælde en ud, på trods af, at de har fået pose hjælp, så bliver jeg lidt træt i hovedet. De skal heller ikke begynde at lyve for mig eller misbruge min hjælp - det har jeg oplevet før. Nu må jeg jo ikke komme ind på den konkrete sag, men når nogen siger, at de gør det ene, men faktisk gør noget helt andet, så bliver jeg lidt vred. For så er min hjælpende indsats ligegyldig, og det bryder jeg mig ikke om.
Hvad gør du, hvis folk begynder at misbruge din hjælp?
- Så skælder jeg ud. For jeg vil heller ikke være til grin. Jeg giver gerne, alt hvad jeg har, så længe min hjælp ikke misbruges. Så længe, jeg kan se, at det nytter noget, så vil jeg med glæde ofre en masse tid på dem, der har brug for en ekstra hånd. Men hvis jeg finder ud af, at jeg bliver snydt, så stopper jeg. Der er både rigtig gode oplevelser og mindre gode, når det kommer til at arbejde som frivillig. Men jeg er rigtig glad for mit arbejde med flygtningene, og hvor langt vi er nået.
Hvordan kan du bruge dine erfaringer med frivilligt arbejde i byrådet?
- Jeg har jo nogle erfaringer fra alle dele af mit liv fra alle mulige forskellige aspekter, som mange af de andre i byrådet måske ikke har - både med flygtninge og lokale foreninger som fx badmintonklubben. Så jeg har lidt en insider-viden om, hvad der rører sig i de forskellige lag af lokalsamfundet.
Hvad glæder du dig mest til?
- Jeg glæder mig helt enormt til at få styr på alting, ha ha. Og så glæder jeg mig til, at vi kommer i gang med at få bygget nogle af de ungdoms- og ældreboliger, der mangler.
Hvad bliver en udfordring?
- Jeg ville gerne have, at vi ikke bare var nogen, der var for og imod et forslag, men at vi kunne sige, at vi står sammen om det her, og at det bliver et bredere samarbejde. Det tror jeg godt, kunne blive en udfordring, hvis jeg skulle være ærlig.
Er der noget bestemt, du vil opnå med din tid i byrådet?
- Mit mål med at sidde i byrådet er ikke at få skabt en politisk karriere. Det er at lave et stykke arbejde i de fire år, jeg er der. Vi skal have nogle ændringer på bordet nu. Det skal ikke bare ryge til nogle udvalg og trække ud i tre år, vi skal have gjort noget ved problemerne lige nu. Jeg er godt klar over, at tingene tager tid, men personligt kan jeg godt lide, når det går lidt hurtigt.
Hvad giver dig gå-på-mod for at nå dine mål?
- Det må være alle de små succeser. De gør jo, at man synes, at det lykkedes for en, og det er rigtig vigtigt, synes jeg.
Hvad er det bedste ved din kommune?
- Det er idrætslivet og foreningslivet. Vi er jo lidt en idrætskommune - dog uden at være mestre i noget lige nu! Men på et motionsplan, er vi gode til at have fælles samlingssteder fx nede i hallen. Og så vores strand også noget af det bedste. Der er så smukt derude.
Hvad kan så gøres bedre?
- Når vi nu snakker om stranden, så har vi nogle problemer med ‘fedtemøg’ - altså tang, der ligger og lugter rigtig grimt. Det ødelægger lidt hele oplevelsen. Derfor har vi oprettet Greve Strandlaug, som er en initiativgruppe, der i et samarbejde med kommunen, skal prøve at få nogle gode rammer for vores strand.
Blå Bog
Fulde navn: Rigge Nørmark.
Alder: 64 år - 65 lige om lidt.
Erhverv: Efterlønner, snart pensionist. Rigge Nørmark har været tidligere hospitalschef hos Nørmark Privathospital og tidligere chef for reservation i Air France.
Bopæl: Bor sammen med sin mand og kat i Karlslunde nær stranden.
Udvalg: Bygge-, Trafik,- og Miljøudvalget, Social-, Sundhed,- og Psykiatriudvalget og i Økonomiudvalget.
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Nyts artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Nyts artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Nyt
Afvigelse af ovenstående kræver skriftlig tilsagn fra DK Medier.