
En række kommunale budgetaftaler skal genåbnes for at fjerne anlægsudgifter. Ellers kommer kommunerne til at overskride den anlægsramme, der blev aftalt med regeringen i økonomiaftalen for 2018, erfarer dknyt.
Derimod er der ikke problemer med økonomiaftalens serviceramme eller de kommunale skatter, de holder sig inde for det aftalte. Men anlægsbudgetterne svulmer så meget, at KL i flere omgange har bokset med kommunerne for at få dem slanket.
Det har 'bevæget sig noget', lyder det internt i KL, men den samlede sum ligger stadig for højt.
dknyt har indtil nu omtalt 65 kommunale budgetaftaler, og de indeholder stort set alle sammen en passus om at budgetterne kan/skal genåbnes, hvis det er nødvendigt for den fælles overholdelse af aftalen mellem KL og regeringen. Enkelte omtaler også en overskridelse af den enkelte kommunes individuelle ramme, men rigtig mange pointerer modsætningsvis, at de holder sig på god afstand af den.
Alligevel tegner det ifølge KL til at blive for meget. KL tager temperaturen på anlægs- og andre rammer når kommunerne melder deres budgetforventninger ind i august, og sammentællingerne justeres så ved borgmestermøder to gange i september. Den seneste justering har så fået KL til at efterlyse yderligere beskæringer.
Foruden overholdelsen af anlægsrammen skal kommunerne også være opmærksomme på, at der ikke reelt er en individuel anlægsramme for hver kommune sådan som der er for service og skat. Anlægsrammen er kollektiv, og når nogle kommuner alligevel mener at de holder sig inden for deres andel af den, så refereres der udelukkende til nogle beregninger som ikke holder vand, hvis det skulle ende med at der falder en sanktion i tilfælde af en overskridelse af økonomiaftalens anlægesramme.
Straffen vil også blive kollektiv. Men den falder kun hvis det ikke lykkes at reducere kommunernes anlægsbudgetter tilstrækkeligt.
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Nyts artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Nyts artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Nyt
Afvigelse af ovenstående kræver skriftlig tilsagn fra DK Medier.