
KV17 blev det ringeste valg nogensinde for de lokale lister. Mediernes spotlight faldt på Guldborgsundlistens succes, men generelt var billedet det modsatte med kun 4,0 pct. af stemmerne på landsplan, og dertil tilbagegang hvad angår antal kommuner med lokalliste(r) i byrådet, antal lokallister der opnåede repræsentation samt naturligvis antal mandater valgt for lokallister.
Procentmæssigt fik tilslutningen til lokallisterne et knæk i forbindelse med kommunesammenlægningerne. Det sidste valg under den gamle struktur gav 9,4 pct. ved KV01, KV05 gav 6,7 pct. og ved KV09 nåede lokallisterne et foreløbigt lavpunkt med 4,4 pct. En tilslutning så lav, at lokallisterne blev spået mindst en nærdødsoplevelse ved KV13.
Men sådan gik det ikke. KV13 gav en fremgang til 5,0 pct. lokallisterne, men der skulle kun ét valg mere til for at ramme et nyt lavpunkt med 4,0 pct. af stemmerne på landsplan. Antallet af mandater er i sagens natur fulgt med ned, fra 99 ved KV13 til 78 ved KV17.
Størst tilbagegang mønstrede Borgerlisten i Kerteminde der gik fra 6 til 1, Borgerlisten Langeland der mistede alle sine 4, og Demokratisk Balance på Mors der gik fra 4 til 1. Alligevel var der også fremgang nogle steder, mest i Guldborgsund hvor den borgmesterbærende Guldborgsundslisten voksede fra 6 til 11, det største antal mandater nogen lokalliste opnåede. Næststørst er nytgribskov med 6 mandater, en fremgang på 2.
Færre lister i færre kommuner
Målt på antallet af er lister er der tilbagegang både i alt og pr. kommune. KV13 efterlod det kommunale landskab med 1 kommune med tre lokale lister, 8 med to og 30 med kun en. Det reducerede KV17 til 6 kommuner med to lister og 28 med en enkelt.
Læsø gik fra 3 lister til 1, Rebild og Dragør fra 2 til 1, og Svendborg rykkede direkte fra 2 til 0. I 11 andre kommuner forsvandt den ene lokalliste der var. I Allerød, Stevns og Jammerbugt var der både minus og plus med fortsat repræsentation af en enkelt lokal liste, blot for hver af dem en anden ved KV17 end ved KV13.
På plussiden fik Lolland en liste mere oven i den ene der var, og 7 andre kommuner fik en lokalliste uden at have haft nogen indtil nu. Slutfacit: 40 lokallister efter KV17 mod 49 ved KV13, fordelt på 34 kommuner mod hidtil 39. En samlet tilbagegang på henholdsvis 9 lister og 5 kommuner.
Slesvigsk Parti
Et særligt kapitel er Slesvigsk Parti, som nok er lokalt i den forstand at det er geografisk defineret, men på den anden side også er et parti på tværs af kommunegrænserne, omend kun i Sønderjylland. Det er derfor ikke talt med ovenfor.
Partiet skiller sig også på anden vis ud fra de egentlige lokallister, derved at det er gået frem ved nu fire valg i træk. Da sammenlægningsudvalgene blev dannet ved KV05, blev det til to mandater i Aabenraa, Tønder og Sønderborg et hver og ingen i Haderslev - altså 4 i alt. Ved KV09 voksede tallet til 6, ved KV13 til 9 og nu senest ved KV17 til 10, hvoraf Sønderborg alene tegner sig for de 5.
Medvinden fik partiet til denne gang også at stille op til regionsrådsvalget for første gang partiet fik et enkelt mandat i det daværende Sønderjyllands Amtsråd ved KV01. Men forgæves - den kommunale frengang var netop kommunal, og Slesvigsk Parti var end ikke i nærheden af at blive repræsenteret i Regionsråd Syddanmark.
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Nyts artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Nyts artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Nyt
Afvigelse af ovenstående kræver skriftlig tilsagn fra DK Medier.