
VARDE: Interessen for jordvarmeanlæg i Varde Kommune har gennem lang tid været stor, da der kan opnås gode tilskud til at udskifte det gamle oliefyr med en mere energivenlig form. Hertil hører jordvarmeanlæg, men de traditionelle jordvarmeanlæg kræver, at man har et relativt stort areal, hvor man kan grave slangerne ned.
- Jordvarme med lodrette boringer helt ned til 150-160 meters dybde er i Danmark relativt nye, men interessen hos borgerne er stigende. Vi har allerede nu givet 12-15 tilladelser. Primært fra folk med små grunde eller folk, der bor i beskyttede områder, hvor de traditionelle anlæg ikke må graves ned. Også sommerhusejere eller beboere i byområder, hvor grundene traditionelt ikke er så store, er på banen, fortæller miljømedarbejder Hans Otzen.
Ved etablering af et traditionelt vandret anlæg skal der til et almindeligt parcelhus graves ca. 600 meter slange ned med 1 meter mellemrum, og ikke mange grundejer bryder sig om det store retableringsarbejde, der følger heraf.
Ved etablering af en lodret boring efterlades kun et synligt tegn i jordoverfladen på ca. 1,5 kvadratmeter.
Mere end 1000 anlæg
- Vi har nu mere end 1000 anlæg af den traditionelle slags i Varde Kommune, men den lodrette boring bevirker, at mange flere nu kan udnytte muligheden. Der er tale om en lodret energiboring, hvori placeres en jordvarmesonde - altså en langt mindre pladskrævende foranstaltning. Vi har således et sted i kommunen, hvor en borger boende på hovedgaden har fået lavet et sådant anlæg, fortæller Hans Otzen.
De lodrette boringer vækker stigende interesse af mange forskellige grunde. F.eks. hos mennesker der bor i områder, hvor man af hensyn til naturbeskyttelsen ikke må opgrave større arealer til jordvarme.
- Den nye type anlæg har åbenbart vakt borgernes interesse, men der findes dog en del arealer, hvor man ikke kan etablere lodrette boringer. Det drejers sig om de steder, hvor der er specielle hensyn at tage til drikkevandet. Bortset fra disse specielle områder er mulighederne gode, og der er fortsat pæne tilskud at hente til etablering af den grønnere løsning.
Prøv DK Nyt i 14 dage
Nyheder er værd at betale for
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Nyts artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Nyts artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Nyt
Afvigelse af ovenstående kræver skriftlig tilsagn fra DK Medier.