dkmedier
dkindkob
dknyt
dksocial
dksundhed
doi
doi
Bjarne Lüthcke, Ritzau Scanpix.

Nye kommuner førte fast praksis for Dannebrogordener med sig

Mere end 16 år i et byråd udløser en Dannebrogorden ifølge ny praksis efter kommunesammenlægningen i 2006-2007
14. MAJ 2018 11.29

En mild regn af Dannebrogordener til byrådsmedlemmer over de senere måneder skyldes dels, at der lige har været kommunalvalg, men også at Kongehuset som konsekvens af kommunesammenlægningen tilbage i 2006-2007 har indført en fast praksis for, hvornår et byrådsmedlem har gjort sig fortjent til en orden.

Det sker, når man er i gang med sin femte valgperiode eller på anden vis har oversteget 16 års tjeneste for den kommunale del af folkestyret, oplyser kontorchef Bjarne Grønfeldt fra Dronningens Kabinetssekretariat til dknyt. Tidligere tildeltes Dannebrogordener til byrådsmedlemmer efter individuelt skøn, og typisk først efter 20-25 år som folkevalgt.

Trods den faste praksis er der ingen automatik i ordenstildelingen. Den sker sædvanligvis efter indstilling fra kommunerne, men det sker også, at det er et parti, der indstiller et af sine byrådsmedlemmer.

Indstillingerne kommer til hoftet via Indenrigsministeriet, og derfor har Kabinetssekretariatet ikke kendskab til, i hvilket omfang berettigede byrådsmedlemmer eventuelt siger nej tak til en orden. Næsten alle bliver riddere af Dannebrogordenen, men nogle få, der har gjort sig særligt fortjent, kan blive riddere af 1. grad.

Det gælder fx Gentofte-borgmester Hans Toft (K), der blev ridder af Dannebrog i 2008 og ridder af 1. grad i år. Han er efter KV17 den længst siddende af de nuværende borgmestre.

Også folketingsmedlemmer tildeles Dannebrogordenen efter fast praksis. For dem er kriteriet ti år som folkevalgte.

 

Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.

Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Nyts artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.

Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Nyts artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Nyt

Afvigelse af ovenstående kræver skriftlig tilsagn fra DK Medier.

https://www.dknyt.dk/artikel/nye-kommuner-foerte-fast-praksis-for-dannebrogordener-med-sig

GDPR