dkmedier
dkindkob
dknyt
dksocial
dksundhed
doi
doi
Fra præsentationen af bogen i Fællessalen på Christiansborg. Fra venstre professor Kasper Møller Hansen fra Københavns Universitet og professor Rune Stubager fra Aarhus Universitet.
Michael Kjærgård, dknyt

Oprør fra social og politisk udkant, ikke geografisk

FV15 farvede Syd- og Sønderjylland og store dele af Sjælland DF-gult, men det var ikke geografien der var drivkraften. Det var tre sociale faktorer og en enkelt politisk
24. MAR 2017 10.45

Oprøret fra udkanten, som resultatet af FV15 er blevet kaldt, kom i virkeligheden ikke fra fra geografiske udkant, men fra den sociale udkant. Og den politiske udkant.

Sådan udlagde professorerne Kasper Møller Hansen fra Københavns Universitet og Rune Stubager fra Aarhus Universitet deres bog 'Oprør fra udkanten', som udkommer i dag, og som med diverse enkeltelementer har præget nyhedsstrømmen de seneste dage. Bogen er baseret på Valgundersøgelsen 2015 og belyser vælgernes adfærd ved FV15, og udgivelsen blev på dagen markeret officielt med en præsentation på en konference på Christiansborg.

- De geografiske forskelle er i virkeligheden sociale, sagde Rune Stubager om det bekendte danmarkskort, der farvede Syd- og Sønderjylland og store dele af Sjælland gult med Dansk Folkepartis dominans.

- De sociale forskelle falder sammen med vælgernes geografiske fordeling, men stemmeafgivningen var ikke styret af geografiske faktorer forstået som lokale politiske emner. Hvis man vil forstå, hvad det var der skete ved FV15, er det de sociale faktorer og ikke de geografiske man skal se på, sagde Rune Stubager.

Tre sociale faktorer - og en politisk
Der var tre afgørende sociale faktorer, der fik vælgerne til at skifte til Dansk Folkeparti og give det dets bedste valg nogen sinde: Lav indkomst, lav uddannelse og høj risiko for at blive ramt af sociale begivenheder.

Blandt vælgere med lav indkomst var der 7 pct. flere der skiftede til DF, blandt vælgere med lav uddannelse 13 pct. flere, og blandt vælgere der selv følte sig i risikogruppen for at blive ramt af sociale begivenheder også 13 pct. flere. Dertil kommer endnu faktor, denne gang en politisk: Blandt vælgere med høj mistillid til politikere var der 13 pct. flere, der skiftede til DF.

Hvad det angår deler Dansk Folkepartis vælgere position med Enhedslistens, der også ligger helt i bund i forhold til tillid til politikere som gruppe. Knap så ringe tillid har SF's, Liberal Alliances og Alternativets vælgere, men helt godt er det kun blandt de fire gamle partiers vælgere.

Her er det radikale vælgere der ligger i top, men også socialdemokratiske, konservative og Venstre-vælgere ligger højt med et gennemsnit på 60 pct.'s tillid. Heroverfor står vælgere der stemmer DF, EL, SF, LA eller ALT med i gennemsnit kun 35 pct.'s tillid.

Undersøgelserne viser i øvrigt også at mistilliden er vokset markant over de seneste cirka ti år, men giver ikke noget konkret bud på årsagerne.

Mere troløse end nogensinde
Andre resultater af vælgeradfærdsundersøgelsen er, at omfanget af vælgere, der skiftede parti ved FV15, nåede op på næsten samme niveau som ved FV73, fortalte Kasper Møller Hansen ved præsentationen.

FV73 skrev sig ind i den (dengang) nyere politiske historie som 'jordskredsvalget'. Det sendte både Fremskridtspartiet, Centrum-Demokraterne og Kristeligt Folkeparti ind på den politiske scene og gav comeback til Retsforbundet og Danmarks Kommunistiske Parti.

Altså en kraftig politisk ommøblering, drevet af partier der alle er ude igen, og der var da også hele 44 pct. af vælgerne der skiftede parti ved FV73. Mindre spektakulært gik det for sig ved KV15, men alligevel nåede procenten op på 42 pct.

Til gengæld har andelen af vælgere, der først besluttede sig i løbet af valgkampen, aldrig været højere end ved FV15. Næsten hver anden vælger var ikke sikker på hvor krydset skulle sættes, da FV15 blev udskrevet.

 

Mere om bogen 'Oprør fra udkanten'.

Se også websitet Det danske Valgprojekt med alle tallene fra vælgeradfærdsundersøgelsen.

 

Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.

Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Nyts artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.

Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Nyts artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Nyt

Afvigelse af ovenstående kræver skriftlig tilsagn fra DK Medier.

https://www.dknyt.dk/artikel/opror-fra-social-og-politisk-udkant-ikke-geografisk

GDPR