
Sidste år brugte kommunerne 52,3 mia. kr. på administration og ledelse, hvilket svarer til 8.994 kr. pr. indbygger.
Det er 200 kr. mindre end i 2013, og især de seneste par år er det lykkedes at få udgifterne til at falde. Alene fra 2017 til 2019 er udgiften faldet med 145 kr. pr. indbygger, hvilket svarer til 1,6 pct.
Det fremgår altsammen af en ny analyse fra Social- og Indenrigsministeriets Benchmarkingenhed, som følger op på en tilsvarende analyse fra 2018.
Ifølge analysen er det især lykkedes at få udgiften til chefer og administrative støttefunktioner ned de seneste to år, nemlig med 1,6 pct., efter at den tværtimod var steget fra 2013 til 2017.
Derimod er udgifterne til såkaldt myndighedspersonale steget med 4,7 pct. de seneste to år. Det dækker over fx ingeniører, socialrådgivere og jobkonsulenter. Dermed har udgiften til myndighedspersonale overhalet udgiften til decentrale ledere siden 2017.
Kommunernes samlede administrationsudgifter varierede fra ca. 7.500 kr. til ca. 12.200 kr. pr indbygger sidste år, hvis man ser bort fra de fire små ø-kommuner. Det svarer til, at den dyreste bruger 64 pct. mere end den kommune, der bruger mindst.
Analysen viser, at der stadig er stor forskel på kommunerne, selv om der tages højde for forskelle i rammevilkår. Det har man gjort med den benchmarkingindikator, som er beregnet, og som fremgår af kortet herunder.
Når der regnes på den måde, har disse fem kommuner den billigste administration:
- Lolland
- Holbæk
- Middelfart
- Herning
- Horsens
Mens de fem dyreste er:
- Ballerup
- Glostrup
- Læsø
- Syddjurs
- Dragør
Analysen viser samtidig, at de samlede administrationsudgifter har været stigende i 41 kommuner og faldende i 57 kommuner i perioden 2017-2019 - se kortet herunder.
Der er en tendens til, at der er skåret mest ned på udgifterne i de kommuner, som lå højt i 2017 - og omvendt.
Se hele analysen her.
Se tal for den enkelte kommuner fordelt på administrationstyper her.
Se samlede tal for alle kommuner her.
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Nyts artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Nyts artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Nyt
Afvigelse fra ovenstående kræver skriftligt tilsagn fra DK Medier.