KV17: En enlig R-borgmester og mange enmandshære
Der var kø ved KV13 på Københavns Rådhus.
Foto: Finn Frandsen, Polfoto.

KV17: En enlig R-borgmester og mange enmandshære

Et øjebliksbillede af de radikale opstillinger fra blandt andet Rebild, Frederiksberg, København, Odense og Svendborg rummer på ægte radikal vis en tunge på en lokalpolitisk vægtskål
10. JAN 2017 15.30
TEMA: KV17

Tæller man deciderede borgmesterposter, er De Radikales kommunalpolitiske indflydelse i denne valgperiode begrænset til Leon Sebbelins første periode i Rebild, hvor R sidder på tre mandater. Sebbelin afløste Anny Winther (V), der ikke stillede op igen ved KV13, og lykkedes med at samle alle partier i en bred konstituering efter i første omgang at have R, EL, SF, Den Sociale Fællesliste, S og K i ryggen.

Sebbelin er klar igen som spids og kommer i et byråd med hele ti partier og lister op imod blandt andre den nyvalgte S-spids Thøger Elmelund Kristensen og en V-spids i skikkelse af Gert Fischer, hvis udpegning i maj var så kontroversiel, at hele fire V-politikere skred, dannede Rebild-listen og efterlod en V-gruppe på tre.

Frederiksberg er R-gruppen på to, og her forlader viceborgmester Morten Jung (R) lokalpolitik efter at være blevet vraget. Medlemmerne foretrak tidligere byrådsmedlem og MF Lone Loklindt som spids. Det blev hun efter et tæt opløb mod rådmand og børneudvalgsformand Karsten Lauritsen. Sidst hun sad i byrådet, forlod hun posten, da hun ved FV11 blev valgt ind i Folketinget, hvor hun ikke blev genvalgt ved FV15.

I København sidder det socialliberale parti på seks ud af de 55 pladser i Borgerrepræsentationen og har igen beskæftigelses- og integrationsborgmester Anna Mee Allerslev øverst på listen.

I Odense sidder rådmand Susanne Crawley på den eneste radikale plads i det 29 mand store byråd og har en vis betydning, da nu tidligere borgmester Anker Boye (S) kunne fortsætte på et snævert 15-14-flertal, bestående af S-SF-EL og R. Fyens Stiftstidende kan berette om møder mellem Crawley og Venstre-spids Jane Jegind - og antyder en politisk aftale med potentiel betydning for fremtiden i odenseansk politik efter Boyes nylige afgang. Crawley er R-spids for tredje gang og kan meget vel komme til at afgøre, om borgmester Peter Rahbæk Juel og centrum-venstre-flertallet kan fortsætte.

At være spidskandidat ikke er en garanti for noget som helst, selv om ens parti får stemmer nok, og det var Radikale i Svendborg et eksempel på ved KV13. Her stod den tidligere MF for VS Steen Tinning øverst på listen, men vælgerne stemte overraskende nummer tre ind: Hanne Ringgaard Møller. Hun gik med i et centrum-højre-flertal, der gjorde Lars Erik Hornemann (V) til borgmester igen efter en periode til Curt Sørensen (S). Hun blev formand for social- og sundhedsudvalget og stiller nu op igen.

I Tårnby er Tommy Frederiksen eneste R-byrådsmedlem, har efter to perioder ønsket at stoppe og efterfølges på førstepladsen af Ingelise Andersen. I Dragør er partiet ikke inde i denne periode og har Michael Rachlin som spids. I Egedal, hvor borgmester Willy Eliasen netop har trukket sig tilbage som menig politiker og overladt posten til Karsten Søndergaard (V), sidder Rikke Mortensen på det ene af to R-mandater og er klar igen som spids.

I Vesthimmerland har partiet valgt Søren Dolmer som ny spids efter Ninni Lodahl Gjessing, som stopper efter valget. Hun har de seneste 16 år været den radikale stemme i først Løgstør og siden Vesthimmerlands byråd.

I Horsens har De Radikale ikke været repræsenteret i denne periode. Kort før KV13 var der en magtkamp mellem det daværende byrådsmedlem Charlotte Juhl Andersen og den lokale bestyrelse, som gensidigt ønskede at afsætte hinanden. Hun kom i modvind, da det kom frem, at hun selv havde lagt ud for partikontingentet for nye medlemmer, så de kunne blive stemmeberettigede. Hun havde da siddet i byrådet i 15 år, frem til 2012 for S. Nu peger R-bestyrelsen på en helt ny: Sinnet Ellehauge Haag, der dog endnu ikke er udpeget.

 

Stillinger fra Lundgaard Konsulenterne
dkjob
www.mercuriurval.com
Fordi mennesker betyder alt