Knud Larsens blev periodens fjerde arrangerede borgmesterskifte

Odense begyndte og blev fulgt af Vejle, Egedal og nu senest Vordingborg: En borgmester, der for længst har besluttet sin afgang, lader en ny komme til i god tid op til KV17
9. MAR 2017 8.53
TEMA: KV17

Vordingborg-borgmester Knud Larsens planlagte tilbagetrækning fra borgmesterposten i denne uge blev den fjerde af sin art i denne byrådsperiode.

I december 2016 begyndte den praksis, som måske i løbet af 2017 vil få endnu flere eksempler, med at Anker Boye (S) i Odense overlod pladsen til Peter Rahbæk Juel (S), mens han selv fortsætter på en menig byrådsplads. Peter Rahbæk Juel var da for længst udpeget som partiets spidskandidat.

Kort før jul var det en Venstre-borgmester, der benyttede sig af samme praksis med i god tid før KV17 at køre en ny frontfigur i stilling: Karsten Søndergaard blev annonceret til at efterfølge Egedals 74-årige borgmester Willy Eliassen, der havde været borgmester i den sammenlagte Egedal Kommune siden 2010.

Vejle blev næste kommune, hvor en borgmester med bagland besluttede sig for at afkorte 'regeringsperioden'. Arne Sigtenbjerggard, der havde været politisk overhovede siden 2010, lod partiets spidskandidat til KV17 Jens Ejner Christensen overtage borgmesterkæden. Sigtenbjerggaard (V) havde allerede i midten af januar meddelt, at han ville trække sig tilbage i utide, og i marts blev det så officielt.

Den næste og indtil videre seneste borgmester, der på den måde indgår i et planlagt tronfølgeskifte i utide, var en veteran: Vordingborgs borgmester Knud Larsen (V) går på pension ved udgangen af marts og overlader posten til Michael Seiding Larsen (V) efter selv at have brugt 43 år i politik, deraf 15 som borgmester.

Fire andre borgmesterskifter i denne byrådsperiode 2014-17:

  • I august 2014 afløste Torsten Nielsen (K) i Viborg, da Søren Pape Poulsen (K) skulle overtage posten som konservativ partileder.
  • I januar 2016 tvang kræft Brøndbys borgmester Ib Terp (S) til at forlade posten. Kent Magelund (S) overtog posten, og i november døde Terp.
  • I maj 2016 afløste Henrik Frandsen (V), da Tønders borgmester, Laurids Rudebeck (V), døde  pludseligt.
  • I september 2016 overtog Carsten Rasmussen (S) posten i Lejre efter Mette Touborg (SF), som gik efter et direktørjob i Københavns Kommune.
Stillinger fra Lundgaard Konsulenterne
dkjob
www.mercuriurval.com
Fordi mennesker betyder alt