dkmedier
dkindkob
dknyt
dksocial
dksundhed
doi
doi

Kommunerne har større problemer end de etbenede

KLUMME Uanset venligt ordvalg eller det modsatte er budskabet fra KØF ikke til at tage fejl af
19. JAN 2016 14.05

Her kommer lige en overskrift fra en dknyt-artikel fra KØF i Aalborg: Kommunerne: Send flere penge. XXX: Glem det. X’erne er et navn, og de er sat for at det ikke skal være alt for nemt. For hvilket navn er det?

Gæsten til åbningsdebatten er traditionelt den siddende finansminister, i år en selv efter egen standard usædvanligt hårdtslående Claus Hjort Frederiksen. Han var, sagde han adskillige gange både før, under og efter, træt af kommunernes ‘jammer’. Nu skal der som regel mere til end det, for at kommunalpolitikere tager det særligt tungt, så derfor tværede han lidt rundt i det ved sarkastisk at opsummere de kommunale automatreaktioner med et par måske ikke helt velvalgte ord om, at alting vil ‘gå ud over de syge, de gamle og de etbenede’.

Den med de etbenede sendte et sus gennem salen, så hørligt at det lød lidt, som om det var, fordi Claus Hjort Frederiksen tog sig i det, at han senere tilføjede ‘de halte’. Ikke at det gjorde det synderlig bedre - på de sociale medier blev det øjeblikkeligt oversat til manglende respekt for handicappede, og på den måde kan man aldrig vide, hvilke afveje en hurtig bemærkning kan føre en diskussion ud på.

Derfor må vi hellere vende tilbage til indledningens spørgsmål. Hvem var det, der sagde ‘glem det’? Det var selvfølgelig den siddende finansminister, men det var på sidste års KØF, så finansministeren var Bjarne Corydon. Interessekonflikten mellem staten og kommunerne er farveblind.

Trods nuanceforskellene i ramsaltetheden er alt kort sagt ved det gamle. Og så alligevel ikke, for flygtningesituationen denne gang adskiller sig fra alt, hvad kommunerne tidligere har skullet forholde sig til.

En anden overskrift fra sidste år: ‘Det bliver svinedyrt’.

Sagt af Jacob Bundsgaard, dengang formand for KL's arbejdsmarkeds- og erhvervsudvalg og nu Socialdemokraternes oplagte bud på KL-formandsposten, hvis KV17 giver dem mandaterne til det. Altså ikke hvemsomhelst, og det, han spåede ville blive ‘svinedyrt’, var de ændrede refusionsregler for borgere på langvarig forsørgelse.

Hvad de betyder i kombination med et forventet flygtningetal, der for 2014 blev sat op fra 3.000 til 4.000, for 2015 øget yderligere til 12.000 og for i år toppet til 17.000, behøver man ikke være økonom for at regne ud. Men hvis man er, og desuden hedder Carsten Koch og er formand for Beskæftigelsesrådet og giver et oplæg til KØF, regner man det ud til, at ‘indenfor to til tre år vil kommunernes økonomi crashe, hvis ikke der sker noget’. Kommunerne har større problemer end de etbenede.

Kochs løsning er den samme som den, Bundsgaard anviste: Ud på arbejdsmarkedet med dem. Jo før, jo bedre. Flere penge fra staten er ikke en mulighed, hvis man skal tro finansministerens melding, og det skal man, indtil der måtte komme en anden.

Skønt de andre ministre, der gæstede KØF, kunne sole sig i en vis velvilje, der kom af, at de ikke var lige så upolerede som finansministeren, så var bundlinjen i budskabet det samme, hvad enten det blev fremsat af integrationsminister Inger Støjberg eller indenrigsminister Karen Ellemann, nemlig at vi med sidstnævntes ord ‘er forbi det punkt, hvor vi bare kan opkræve flere penge’.

Ergo skal der omprioriteres. Spørgsmålet er så, om det kun er i kommunerne, eller om staten også kan bevæges til at omprioritere, så der kan falde lidt mere af til kommunerne.

Finansministeren har indtil videre sagt nej, men der var dog en slags måske-opblødning i ordvalget, da han i en bisætning i slutningen af sin opsang til KØF fik ændret sit ordvalg til, at der ikke var udsigt til ‘egentlige’ økonomiforhandlinger i utide. En trænet forhandler vil opfatte den slags som en åbning, og KL-formand Martin Damm ville trods finansministerens bryske attitude heller ikke fraskrive sig retten til at blive ved med at forsøge sig.

Næste indledende runde i den verbale totalkrig indtræffer 27. januar, hvor Finansudvalget har kaldt Claus Hjort Frederiksen i åbent samråd. Måske giver det en indikation af, hvor det bærer hen. ‘Flere penge’ er ikke nødvendigvis et entydigt begreb. ‘Andre penge’ er også en mulighed.

 

Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.

Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Nyts artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.

Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Nyts artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Nyt

Afvigelse af ovenstående kræver skriftlig tilsagn fra DK Medier.

https://www.dknyt.dk/artikel/kommunerne-har-stoerre-problemer-end-de-etbenede

GDPR